ΠΟΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΟΥ; ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ;

staxtopouta tainies

Οι ταινίες που βλέπετε μαζί με τον σύντροφό σας δείχνουν πολλά για την σχέση;

Πολλά ‘χουν δει τα μάτια σου, μα αυτό σου φέρνει τρόμο; Δεν ξέρω αν θα πρέπει να είναι αυτή η case στην περίπτωση σου, γνωρίζω πάντως ότι πλέον, και με την επιστημονική βούλα, μεταξύ των (πολλών) άλλων που οφείλεις να συνυπολογίσεις όταν υπολογίζεις τα συν και τα πλην στην εξέλιξη της σχέσης σου, είναι και… οι ταινίες που παρακολουθείτε. Αγκαλίτσα στον καναπέ χουχουλιάζοντας στο κρεβάτι, πιο χαλαρά, ακόμη και με παρέα, ο κινηματογράφος φαίνεται ότι πέραν από 7η τέχνη, μπορεί να αποτελέσει και το βαρόμετρο για τη σχέση που έχεις με το αγόρι σου.

Εξηγούμαι: στις ΗΠΑ (πού αλλού;) διεξήχθη από το τμήμα Νευροφυσιολογίας του Dellaware College ένας δειγματοληπτικός έλεγχος της κατανάλωσης κινηματογραφικού περιεχομένου από ζευγάρια που είχαν ήδη κλείσει ένα τουλάχιστον εξάμηνο κοινής συμβίωσης, μεταξύ τόσο φοιτητών, όσο και του επιστημονικού προσωπικού της σχολής. Το ακριβές μέγεθος του δείγματος, δεν ανακοινώθηκε για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων, αλλά το ενδιαφέρον εστιάστηκε αλλού, και ειδικότερα, στη συσχέτιση της παραπάνω κατανάλωσης, με την εγκόλπωση της από τους καταναλωτές και την πιθανή ή μη μεταφορά της στις προσωπικές τους σχέσεις με τον σύντροφο ή σύζυγο τους. Τα αποτελέσματα δεν ξέρω αν πρέπει να σε προβληματίσουν, σίγουρα πάντως δεν είναι από αυτά που διαβάζεις καθημερινά:

Τα ζευγάρια χωρίστηκαν σε ομάδες, και σε κάθε μία, δόθηκαν για δύο μήνες καθημερινά, ταινίες συγκεκριμένου περιεχομένου, τις οποίες και κλήθηκαν να παρακολουθήσουν μαζί. Σε αυτό το δίμηνο, κάθε ζευγάρι παρακολούθησε περί τις 50 ταινίες.

Οι ταινίες δράσης, κυρίως επιστημονικής φαντασίας και θρίλερ, αντίθετα από ότι θα περίμενε κανείς, μοιάζουν να δρουν συνεκτικά στο δεσμό των ζευγαριών, τα οποία ανέπτυξαν συναισθήματα προστασίας και αυξημένης εξάρτησης του ενός από τον άλλο (έτσι είπαν τουλάχιστον, τι να σου πω…) Φαίνεται πως, όταν οι προκλήσεις ή ο μανιακός δολοφόνος σε περιμένει στην επόμενη γωνία, το μόνο που έχεις να στηριχθείς είναι το έτερον σου ήμισυ.

Οι πιο αδιάφορες συναισθηματικά ταινίες αποδείχθηκαν οι περιπέτειες-αστυνομικές-μυστηρίου, οι οποίες δεν επέφεραν κάποια αξιόλογη μεταβολή στις σχέσεις των ζευγαριών. Σαν το junk food, εκτέλεσαν την αποστολή τους με την κατανάλωση, και δεν άσκησαν κάποια επίδραση στο υποσυνείδητο και ασυνείδητο κομμάτι του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς καθενός προς τον άλλο.

© Copyright 2010 CorbisCorporation

Εκεί που έγινε το μεγάλο πατιρντί, ωστόσο, είναι στον αισθηματικό κλάδο. Τα κοινωνικά, και αισθηματικά δράματα, επέδρασαν αρνητικά στην ψυχολογία των ζευγαριών, τα οποία κατά τη διάρκεια του διμήνου αυτού, ομολόγησαν ότι άρχισαν όχι απλά να παρατηρούν αλλιώς τον/την συμβίο/α τους, αλλά και πως άρχισαν να βλέπουν διαφορετικά την ίδια τους τη σχέση. Πιο συγκεκριμένα (και καταστροφικά, θα έλεγα) είχαν τα πράγματα όσων αφορά τις ρομαντικές κομεντί (ναι, αυτές που τραβολογάτε τα δύσμοιρα αγόρια σας να παρακολουθήσουν με το ζόρι): όχι απλά επέδρασαν αρνητικά στις σχέσεις των ζευγαριών, αλλά παρατηρήθηκε και μία τάση απομάκρυνσης του ενός από τον άλλο, κυρίως (εννοείται!) από την πλευρά των γυναικών, γεγονός που κάθε άλλο παρά δικαιολογείται από τον ανάλαφρο χαρακτήρα τους.

photodune-221502-happy-young-couple-watching-interesting-movie-on-laptop-xs

Ανεξήγητο; Όχι απόλυτα. Όπως εξήγησαν οι επιστημονικοί επιμελητές της έρευνας, τόσο το πρότυπο της τέλειας σχέσης, όπως αυτή προβάλλεται μέσα από τις εν λόγω ταινίες, όσο και ο τρόπος υπερπήδησης των εμποδίων, συνέπεσαν με αρνητική προβολή όλων των παθογενειών της υφιστάμενης σχέσης των θεατών, με τη σύγκριση τις περισσότερες φορές να είναι συντριπτική και να δρα αναλόγως στο υποσυνείδητο τους. Επιπροσθέτως, επειδή οι ταινίες αυτές μπορεί να αποτελέσουν ευκολότερα από τις υπόλοιπες το εργαλείο έκφρασης ή ταύτισης με καταστάσεις που ενδεχομένως ο θεατές βίωναν, τότε αυτομάτως μεταφραζόταν υπό τα δικά τους δεδομένα σε μία νέα εκδοχή, η οποία κάθε άλλο παρά επιβοηθητικά επιδρούσε, όταν τα φώτα στο σαλόνι άνοιγαν και η επαναφορά στην πραγματικότητα ήταν πλήρης.

Τέλος, οι επιστημονικού, ιστορικού και βιογραφικού περιεχομένου ταινίες επέδρασαν μάλλον θετικά στην αξιολόγηση των σχέσεων του ζεύγους, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθεί κάποια αξιόλογη μεταβολή.

Συμπέρασμα; Τι να πω. Φαίνεται πως, μάλλον, το να έχετε παρακολουθήσει το “Notebook” πάνω από 10 φορές, μάλλον δεν είναι και τόσο αθώο. Και η επιμονή σας να το βλέπετε ξανά και ξανά με το αγόρι σας είναι για να του τρίψετε στα μούτρα ένα «δες ρε αχαΐρευτε, τι κάνει ο Ryan Gosling, αλλά εσύ πούυυυυυυ!» Αν κάνεις και τις εμφανισιακές συγκρίσεις με τον πρωταγωνιστή, πέφτεις στο τριπάκι της αδικημένης από τη ζωής με τον σαρδανάπαλο που σου έτυχε, εσένα που ήσουν για πολύ καλύτερα πράγματα μπλα μπλα μπλα και δεν συμμαζεύεται, οπότε η φάση μεταξύ σας πήρε, έστω και χωρίς να το έχεις καταλάβει απόλυτα, το δύσκολο μονοπάτι. Μωρέ, βάλε εκεί πέρα τον Εφιάλτη στο Δρόμο με τις Λεύκες μέρος 1, 2, 3 και 4 μαζί, να έρθεις κοντά με το αγόρι σου και άσε τον κόσμο του πανιού. Δεν σε θέλει, στο λέει και η επιστήμη, ειδικά αν είσαι γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της και του αισθηματικού γενικότερα, φύλαγε τα ρούχα σου για να ‘χεις τα μισά, κάνει τζιζ και που να τρέχεις τώρα…

Δείτε επίσης: 6+ 1 Ταινίες για να δείτε με το πρίγκιπά σας!

10+1 Αγαπημένες ταινίες που μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά μας!

Κλασικές ταινίες που πρέπει να δεις!

Πηγή:marymary.gr