10 ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ

thyroid-2-730x410

10 μύθοι και αλήθειες για το θυρεοειδή

Το τελευταίο διάστημα φίλες μου με ταλαιπωρεί ιδιαιτέρως ο θυρεοειδής μου που ενώ άρχισε με μορφή αυξημένων αντισωμάτων τελικά με την μη σωστή διάγνωση ένος γιατρού οδηγήθηκε στην δημιουργία όζων και στην τρελή αύξηση του   TSH  και την εντονη εμφάνηση του υποθυρεοειδισμού.  Ξέρω πως πολλές γυναίκες έχουν προβλήματα με τον  θυρεοειδή τους και μερικές φορές αργούν να αντιλφθούν την αιτία των προβλημάτων τους. Σ΄αυτό τον αγώνα μου για να βελτιώσω την υγεία μου  η σελίδα hashimoto.gr λειτούργησε για μένα ως πολυμήχανης θεός. Για αυτό και απόφασισα να γράψω για το θέμα αυτό και να συμβάλω και εγώ στην σωστή πληροφόρηση σας

Τι προβλήματα μπορεί να δει κάποιος

«Παίρνω εύκολα βάρος γιατί έχω πρόβλημα με το θυρεοειδή μου»,
«Τρώω και δεν παίρνω ούτε κιλό. Φταίει ο θυρεοειδής μου».
«Έχω όζους στον θυρεοειδή και θα τους αφαιρέσω για να είμαι ήσυχος».
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει τις παραπάνω φράσεις από φίλους ή γνωστούς.

Ο θυρεοειδής, ο μικρός αδένας που βρίσκεται στο λαιμό μας και όπως μαρτυρά το όνομά του μοιάζει με θυρεό, δηλαδή με οικόσημο, είναι σημείο αναφοράς για πολλούς εξ ημών όταν μιλάμε για διαταραχές στα κιλά ή στη.. διάθεσή μας.

Πράγματι, ο θυρεοειδής αδένας είναι πολύ σημαντικός.
Ουσιαστικά αποτελεί το κέντρο ελέγχου του μεταβολισμού, χάρη στις ορμόνες που παράγει (θυροξίνη T4, τριιωδοθυρονίνη T3).
Εξίσου σημαντική με τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή είναι η σωστή ενημέρωση για όλα όσα αφορούν αυτόν τον αδένα – «φρουρό» του μεταβολικού μας συστήματος.

Εδώ σας παραθέτουμε τους πιο συνηθισμένους μύθους αλλά και τις πιο σημαντικές αλήθειες σχετικά με το θυρεοειδή.

1) Εάν νιώθω «κόμπο» στον λαιμό, έχω μάλλον πρόβλημα στο θυρεοειδή.

Ο «κόμπος» στον λαιμό είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο σύμπτωμα πάθησης του θυρεοειδούς. Εάν συνοδεύεται από κάποια διόγκωση στην περιοχή του τραχήλου (του μπροστινού μέρους του λαιμού) χρειάζεται οπωσδήποτε περαιτέρω διερεύνηση, αλλά είναι συνήθως σύμπτωμα άλλης παθολογίας ή αγχώδους διαταραχής.
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας:
Έχω έναν κόμπο στο λαιμό, ποια μπορεί να είναι τα αίτια;

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone