3 ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

 

3 Γευστικές συνταγές για την Καθάρα Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα, σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής και αποτελεί ευκαιρία για να δοκιμάσουμε νοστιμιές  που μυρίζουν Ελλάδα . Σας έχουμε 3 υπέροχες συνταγές για ένα γευστικότατο εορταστικό τραπέζι.

 

Ριζότο με γαρίδες

Υλικά:

Για τις γαρίδες:

400 γρ καθαρισμένες γαρίδες

1 κ.σ. λάδι

μισό κρεμμύδι

2 ντομάτες

λίγος δυόσμος

1 ποτήρι κρασί ή όυζο (ό,τι προτιμάτε)

Για το ριζότο:

1 πακέτο ρύζι για ριζότο

ζωμός λαχανικών

1/2 κ.γ. βούτυρο

αλάτι πιπέρι

Διαδικασία:

Βράστε τις γαρίδες μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Στη συνέχεια σε μία κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι, βάλτε το λάδι, τσιγαρίστε το κρεμμυδάκι και στη συνέχεια ρίξτε τις γαρίδες.

Αφού τις βάλετε στην κατσαρόλα και τις ανακατέψετε ρίξτε τις ντομάτες με το ζουμί τους, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά.

Μετά από περίπου πέντε λεπτά, ρίξτε το κρασί ή το ούζο κλείστε το καπάκι και αφήστε να δέσει το φαγητό. Λίγο πριν είναι έτοιμο βάλτε τον ψιλοκομμένο δυόσμο ή ότι άλλο σας κάνει όρεξη!

Για το ριζότο, βράστε νερό με έναν κύβο λαχανικών και αφήστε το στο μάτι. Σε ένα τηγάνι βάλτε ελάχιστο βούτυρο και τσιγαρίστε για λίγα δευτερόλεπτα το ρύζι.

Στη συνέχει ρίξτε λίγο από τον ζωμό, ανακατέψτε, αφήστε το ρύζι να τον «πιει» όλο και μετά ξαναρίξτε. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι το ριζότο σας να είναι έτοιμο! Μόλις ετοιμαστεί ρίξτε το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατέψτε καλά!

Ανακατέψτε το ριζότο με τις γαρίδες και απολαύστε το γευστικό αποτέλεσμα!με κάποιους άλλους πάλι…δεν πρόκειται να ταιριάξεις ούτε σε μια ζωη..

4 Ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά

Υλικά

300 γρ. ψίχα ψωμιού

1 κρεμμύδι μετρίου μεγέθους, ψιλοκομμένο

200 γρ. άσπρο ταραμά

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

½ φλιτζάνι σπορέλαιο

¼ φλιτζανιού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Βάζουμε το ψωμί στο νερό να μουλιάσει. Στο μίξερ ή στο γουδί λιώνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον ταραμά, δουλεύουμε το μείγμα για λίγο και προσθέτουμε την ψίχα του ψωμιού, στυμμένη καλά. Χτυπάμε για λίγο και ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι και το λεμόνι, εναλλάξ χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα ώσπου να γίνει σαν αλοιφή.

Ρεβυθοκεφτέδες

Υλικά

2 κούπες ρεβίθια

2 μεγάλα κρεμμύδια

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 ματσάκι άνιθο

1 ματσάκι δυόσμο

1 ματσάκι μαϊντανό

Αλάτι, πιπέρι

Λάδι

Aλεύρι

Εκτέλεση

Μια μέρα πριν ξεκινήσουμε βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό να φουσκώσουν. Την επόμενη, στεγνώνουμε καλά τα ρεβίθια και τα πολτοποιούμε λίγα λίγα στο μούλτι. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε (με το χέρι όμως και όχι στο μούλτι) τα υπόλοιπα υλικά, τα προσθέτουμε στα ρεβίθια και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί 2-3 ώρες στο ψυγείο.

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια με το μείγμα, τα τυλίγουμε με αλεύρι και τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν χρυσά.

Τip: Δεν πρέπει να βράσετε τα ρεβίθια, απλώς αφήστε τα στο νερό να φουσκώσουν. Αν τα βράσετε, όπως προτείνουν αρκετές άλλες συνταγές, το αποτέλεσμα θα είναι να τραβήξουν τα κεφτεδάκια σας πολύ λάδι.

Δείτε επίσης: Μπακαλιάρος σκορδαλιά  από την αγαπημένη μας Αργυρώ !

Πηγή

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone