AIDS – HIV Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΑΣ AIDS- HIV Ο ιός του αιώνα μας.
Mέχρι την 1η Δεκεμβρίου οπότε και είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του ΑΙDS και του ιού HIV,   η Staxtopouta θα προσπαθήσει να  σας ενημερώσει για το ΑΙDS με όσα περισσότερα στοιχεία και αναφορές σ’ αυτό . Γιατί το παραμύθι μπορεί να τελειώνει με το ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα  όμως παρέα με τον ιό δεν γίνεται όσο και να χτυπιέται και η ηρωίδα μας, όσο κι αν η κολοκύθα γίνει άμαξα χρυσοστολισμένη στην προσπάθειά της να μας πάρει μακρυά στην ξεγνοιασιά και τη χαρά τίποτα δεν θα πετύχει αν δεν είσαστε ενημερωμένοι φίλοι μου!!H πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό μας όταν ακούμε την λέξη AIDS είναι….
 θάνατος. Εικόνες με σκελετωμένα παιδάκια στην Αφρική και ανθρώπους να υποφέρουν. Λίγοι όμως γνωρίζουν τι σημαίνουν πραγματικά λέξεις όπως οροθετικός, ανοσολογική ανεπάρκεια καθώς και πώς κάποιος μπορεί να μολυνθεί 
Ελάτε λοιπόν μαζί να ξεδιπλώσουμε τις αλήθειες και τους μύθους που περιβάλλουν μια από τις πιο γνωστές, χρόνιες και ανίατες ασθένειες που υπάρχουν.
Το AIDS είναι τα αρχικά των λέξεων Acquired Immune Deficiency Syndrome, δηλαδή Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας. Πρόκειται για μια λοιμώδη νόσο η οποία οφείλεται στον ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus). Ο HIV προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου που ευθύνεται για την προστασία και την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε κάθε είδους ασθένεια. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το AIDS είναι το τελικό στάδιο της μόλυνσης από τον HIV.
Ο ιός HIV απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1983 από τον Γάλλο Montagnier και τους συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Pasteur σε έναν ασθενή με λεμφαδενοπάθεια. Όμως ήδη από το 1981 το σύνδρομο με χαρακτηριστικό την πτώση της άμυνας του οργανισμού είχε καταγραφεί από Αμερικανούς ερευνητές σε 5 ομοφυλόφιλους με πνευμονία. Σύμφωνα με το τελευταίο Παγκόσμιο συνέδριο για τους Ρετροϊούς, ο HIV μεταφέρθηκε στον άνθρωπο από τον χιμπατζή πιθανότατα στα τέλη της δεκαετίας του ΄40 ή στις αρχές του ’50 ύστερα από έκθεση κυνηγών σε μολυσμένο αίμα. Αυτό όμως που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ενώ ο χιμπατζής είναι η πηγή του ιού και υπάρχει στο DNA του, δεν πεθαίνει από αυτόν. Αντίθετα, ο άνθρωπος που έγινε ο ξενιστής του, δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί έχοντας ως συνέπεια ο ιός να καταλήγει στη νόσο του AIDS.
-Τι ακριβώς προκαλεί ο HIV στον οργανισμό;

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι εξοπλισμένος με μια σειρά από αμυντικά όπλα που τον βοηθούν να αντιμετωπίζει και να εξολοθρεύει τα χιλιάδες μικρόβια και μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο περιβάλλον. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την άμυνα και αποτελείται από χιλιάδες κύτταρα, με πιο σημαντικό από αυτά το Τ4 λεμφοκύτταρο. Το Τ4 ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και συντονίζει τις αμυντικές ενέργειες του οργανισμού έτσι ώστε ο εισβολέας να εξολοθρευτεί. Δυστυχώς όμως o HIV μπαίνοντας στο αίμα προσβάλλει ακριβώς τα Τ4 λεμφοκύτταρα, και αφού τα χρησιμοποιήσει ως εργοστάσια παραγωγής νέων ιών, τα καταστρέφει. Σιγά σιγά η άμυνα του οργανισμού πέφτει με αποτέλεσμα ο οργανισμός να προσβάλλεται από ασθένειες και λοιμώξεις (ευκαιριακές) που ενώ ένας υγιής οργανισμός μπορεί να τις αντιμετωπίσει, οι ασθενείς με AIDS είναι ανήμποροι να το κάνουν. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι γνωστή και ως ανοσολογική ανεπάρκεια.
-Τι σημαίνει ότι κάποιος είναι φορέας του ιού (οροθετικός);
Ο φορέας του ιού ή αλλιώς οροθετικός HIV (+) είναι το άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό αλλά δεν έχει ακόμη νοσήσει. Δηλαδή ο ιός υπάρχει στο αίμα, μπορεί να μεταδοθεί, αλλά το άτομο δεν έχει παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα και πιθανόν να αισθάνεται πολύ καλά.
-Τι είναι η περίοδος επώασης;
Επειδή ο HIV ανήκει σε μια υποκατηγορία Ρετροϊών που ονομάζονται αργοί ιοί, η πορεία της λοίμωξης που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη περίοδο, που μεσολαβεί ανάμεσα στην αρχική προσβολή και στην εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Αυτή η περίοδος ονομάζεται περίοδος επώασης. Η περίοδος επώασης μπορεί να διαρκέσει από 3 μήνες έως και 10 χρόνια.
-Πώς γίνεται η διάγνωση του ιού;
Αν κάποιος πιστεύει πως έχει μολυνθεί από τον ιό μπορεί να το διαπιστώσει κάνοντας το τεστ αντισωμάτων του ιού στο αίμα. Για να μπορέσουν να ανιχνευθούν τα αντισώματα θα πρέπει να περάσουν 2-3 μήνες. Το άτομο θα πρέπει να περιμένει 2-3 μήνες για να κάνει το τεστ, γνωρίζοντας ωστόσο ότι αν όντως είναι φορέας μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια και σε άλλους πριν ακόμη διαγνωσθεί με αυτή.
-Ποία είναι τα κλινικά συμπτώματα του ιού και τα στάδια της λοίμωξης;
Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, από την στιγμή που το άτομο γίνεται φορέας του ιού εισέρχεται σε μια περίοδο χρόνιας λοίμωξης, η οποία διακρίνεται σε 4 στάδια με διαφορετικά κλινικά συμπτώματα.
1ο στάδιο: Πρωτογενής λοίμωξη
Σε αυτό το αρχικό στάδιο τα περισσότερα άτομα δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα της εισβολής του ιού. Κάποια άτομα ίσως παρουσιάσουν συμπτώματα ίδια με εκείνα της γρίπης μετά από 1-2 μήνες. Τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται μετά από μια εβδομάδα ή ένα μήνα και συχνά συγχέονται με αυτά κάποιας άλλης ίωσης. Στο στάδιο αυτό το άτομο είναι ιδιαίτερα μολυσματικό και ο HIV παρουσιάζει μεγάλη συγκέντρωση στα γενετήσια εκκρίματα. Η περίοδος αυτή διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες.
2ο στάδιο: Φάση Ασυμπτωματικής Λοίμωξης
Στο στάδιο αυτό ο φορέας δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως κλινικό σύμπτωμα. Αυτή η περίοδος μπορεί να κρατήσει 10 χρόνια για τους ενήλικες και 2 για τα παιδιά και η διάγνωση γίνεται μόνο με αιματολογικές εξετάσεις. Κατά την διάρκεια αυτού του σταδίου ο ‘αθόρυβος’ HIV πολλαπλασιάζεται, μολύνοντας και εξολοθρεύοντας τα κύτταρα (Τ4) του ανοσοποιητικού συστήματος.
3ο στάδιο: Φάση Συμπτωματικής Λοίμωξης
Σε αυτό το στάδιο γίνονται αντιληπτά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου που οφείλονται στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέτοια συμπτώματα είναι η πνευμονική φυματίωση, στοματική κανδιδίαση, ο υποτροπιάζον απλός έρπης, ο έρπης γεννητικών οργάνων καθώς και ο έρπης ζωστήρας. Αυτές οι μολύνσεις καλούνται ευκαιριακές και μπορεί να συνυπάρχουν με άλλα συμπτώματα όπως πυρετός, διάρροια, απώλεια βάρους, νυχτερινοί ιδρώτες και λεμφαδενοπάθεια.
4ο στάδιο: Φάση Ανοσοκαταστολής – AIDS
Στο τελευταίο στάδιο του ιού κάνουν την εμφάνισή τους σημαντικά κλινικά συμπτώματα όπως ευκαιριακές λοιμώξεις (πνευμονοκύστωση, εγκεφαλική τοξοπλάσμωση), εγκεφαλοπάθειες, κακοήθεις όγκοι – νεοπλασίες (σάρκωμα Kaposi, λέμφωμα, καρκίνος του πρωκτού, του στοματοφάρυγγα και του τραχήλου της μήτρας). Η αλλοίωση του ανοσοποιητικού συστήματος επιδεινώνεται για να καταλήξει στο AIDS. Το σύνδρομο του AIDS είναι το τελευταίο και πιο προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης του HIV. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) η διάγνωση του AIDS θεωρείται θετική όταν υπάρχουν τουλάχιστον δυο από τα κύρια συμπτώματα: 1)απώλεια βάρους 10% ή μεγαλύτερη, 2)πυρετός περισσότερο από ένα μήνα και 3) διάρροια περισσότερο από ένα μήνα. Στα δευτερεύοντα συμπτώματα ανήκουν: βήχας περισσότερο από ένα μήνα, καθολική δερματίτιδα με φαγούρα, έρπης ζωστήρας σε υποτροπή. Στα άτομα με AIDS ο αριθμός των λεμφοκυττάρων είναι μικρότερος από 200 ή μικρότερος από το 14% του συνόλου των λεμφοκυττάρων του οργανισμού τους. Όπως γίνεται αντιληπτό μετά από το συγκεκριμένο στάδιο επέρχεται ο θάνατος του ατόμου.
Το επόμενο άρθρο μας θα είναι για την μετάδοση του ιού.
Πηγή:Rethimno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *