ΕΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ

PicMonkey Collage

 

Εσείς ακόμα να πάτε να δείτε το Σταχτοπούτα (Cinderella)

Πολύχρωμη εκδοχή του κλασικού παραμυθιού σε σκηνοθεσία Κένεθ Μπράνα και με ένα εξαιρετικό καστ που αποδεικνύεται καλύτερη από ό,τι την περιμένεις.

Η Σταχτοπούτα ζει ευτυχισμένη με τη μητέρα της και τον πατέρα της στο σπίτι ενός μικρού βασιλείου. Η μητέρα της πεθαίνει και μετά από χρόνια ο πατέρας της επιλέγει να ξαναπαντρευτεί. Η νέα του σύζυγος και οι δύο κόρες της, όμως, κάνουν τη ζωή της Σταχτοπούτας μαρτύριο. Μέχρι τη στιγμή που ο πρίγκιπας αποφασίζει να διοργανώσει έναν μεγάλο χορό στο παλάτι…

Πώς χειρίζεσαι μία κλασική ιστορία, πώς της δίνεις καινούρια πνοή; Αυτό φαίνεται να είναι κάτι που απασχόλησε αρκετά τον σκηνοθέτη -και γνωστό ηθοποιό- Κένεθ Μπράνα. Ο Μπράνα επέλεξε να αντιμετωπίσει το υλικό του σαν… μεταφορά μυθιστορήματος της Τζέιν Όστεν. Με χιούμορ, τρυφερότητα και πολύ – πολύ χρώμα.

cinderella-006-300x198

Δεν είναι ότι δεν γνωρίζεις από πριν τι θα δεις. Ο Μπράνα επέλεξε με απλά υλικά να πει λίγο διαφορετικά κάτι που όλοι γνωρίζουμε. Η μητριά της Σταχτοπούτας εμφανίζεται σαν μία εντυπωσιακή γυναίκα, πληγωμένη και αυτή από τη ζωή. Η Κέιτ Μπλάνσετ με τα εντυπωσιακά φορέματα και την larger than life περσόνα θυμίζει εδώ σταρ του σινεμά (μια Μάρλεν Ντίτριχ ίσως;) Οι δύο κόρες της είναι σαχλά κορίτσια, όπως οι μικρότερες αδελφές της οικογένειας Μπένετ της Τζέιν Όστεν.

Ο Μπράνα γνωρίζει τις αναφορές του και δεν διστάζει να τις χρησιμοποιήσει προς όφελος της ταινίας, αλλά όχι για να πνίξει το στοιχείο του παραμυθιού. Και εκείνος -όπως και η ηρωίδα του, η Έλα- βλέπει τον κόσμο όχι όπως είναι, αλλά όπως θα μπορούσε να είναι «με λίγη παραπάνω μαγεία».

Αν και αυτό που βλέπει ο θεατής είναι υπερβολικά γνώριμο (τόσο που από κάποια στιγμή και μετά μοιάζει να μην υπάρχει νόημα να παρακολουθήσει παρακάτω), υπάρχουν στοιχεία που του προσδίδουν φρεσκάδα. Η επιθυμία της Έλα να κερδίσει τον πρίγκιπα «όπως είναι», αφήνοντας στην άκρη τα φτιασίδια και η αμηχανία του πρίγκιπα για τον ρόλο που καλείται να αναλάβει. Ένας από τους πιο αβέβαιους και αμήχανους πρίγκιπες για το βαρύ καθήκον που καλείται να αναλάβει (εδώ ο… Ρομπ Σταρκ του Game of Thrones). Όσο για τη Λίλυ Τζέιμς στον ρόλο της Έλα; Είναι ακριβώς αυτό που καλείται να είναι.

Η ευχάριστη έκπληξη της ταινίας είναι η πάντα παράξενη Έλενα Μπόναμ Κάρτερ στον ρόλο της νεράιδας – προστάτιδας της Έλα. Καθώς ο Μπράνα επέλεξε να κρατήσει το στοιχείο αυτό, η Μπόναμ Κάρτερ ήταν ίσως η μόνη που θα μπορούσε να κάνει τον ρόλο δικό της.

Και φυσικά, καθώς μιλάμε για Κένεθ Μπράνα δεν θα μπορούσε να λείπει ένα κλείσιμο του ματιού στη σχέση ενός πατέρα με έναν γιο. Πρόκειται όμως για μια τρυφερή σχέση, ένα είδος «εξιλέωσης» για όλες τις φορές που ο Μπράνα μας παρουσίασε προβληματικές πατρικές σχέσεις επί της οθόνης.

Τελικά να τη δω;

Γεμάτη χρώμα, αλλά χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, ο θεατής θα μπει στον κόσμο ενός παραμυθιού, τον οποίο ο Μπράνα καταφέρνει να μας δώσει λίγη παραπάνω… μαγεία! Aυτό που ζητάμε όλες μας Staxtopoutes  μου!!

Πηγή: cinepivates.gr